Ke klíčení semen můžeme vést i naše děti
Rostlinné klíčky byly součástí stravovacího režimu lidstva již před mnoha tisíci lety a prakticky do současné doby zůstal zachován samotný princip klíčení. Semínka se pravidelně proplachují studenou nebo vlažnou vodou, jejíž teplota nesmí překročit 42 stupňů Celsia (jinak bychom zlikvidovali živé enzymy) a ukládají se do připravených nádob tak, aby nebyla ponořená ve vodě, ale byla pouze v kontaktu s vlhkostí.
Klíčení může probíhat postaru např. v keramických nádobách (talířích, miskách), anebo si práci usnadníme moderními metodami pomocí nakličovacích sklenic či misek.
Co získáme klíčením semínek
Lepší vztah k přírodě – máte doma děti a chcete je zabavit tvůrčím způsobem? Zkuste to s nakličováním, je to činnost, která nevyžaduje extra úsilí, zvládne ji téměř každý a svěží zelené klíčky mohou pěkně vyzdobit dětský pokoj. Zároveň tím vedete své ratolesti k určité zodpovědnosti a spolupráci, což je důležité pro podporu rodinných i jiných mezilidských vztahů a samozřejmě i vztahů k přírodě – rostlinám i zvířatům.
Přirozený zdroj vitamínu C – toho je sice dostatek v ovoci a zelenině, ale ten vynikne v klíčcích více synergicky – v souladu s dalšími látkami, které jsou v klíčcích zastoupeny ve větším množství. Synergie je proces, kdy spolupůsobí celý komplex biologicky aktivních složek, a to je hlavní odlišnost vůči synteticky vyráběným lékům v laboratořích.
Živé enzymy – to je energie, každá rostlinka je živá, je to svým způsobem zázrak, když si uvědomíte, že máte doma v krabici fazole mungo a jakmile je navlhčíte při pokojové teplotě, za pár dnů začnou růst. Čerpání energie z rostlin se zabývají hlavně příznivci RAW stravy, uvědomují si, že energie má léčivé účinky a podpoří regenerační proces v lidském organismu. Dvě polévkové lžíce klíčků denně (různé druhy) a máte vynikající zdroj živoucí energie pro zlepšení imunity i pro lepší náladu.