Jak skladovat a přepravovat potraviny v tekutém stavu
Problematika skladování a přepravy potravin patří v oboru logistiky k těm nejnáročnějším pasážím. Je nutné zde dbát na celou řadu ukazatelů a zanedbáním jediného z nich dochází k obrovským ztrátám a škodám. Jen si zkuste představit, že byste několik měsíců dbali o růst ovoce a zeleniny, dodávali rostlinám potřebnou výživu, dostatek denního či umělého světla, zajišťovali vhodnou teplotu a vlhkost prostředí, a vaše sklizeň by jako mávnutím kouzelného proutku musela být zahrnuta do kompostu nebo vylita do odpadního kanálu.
Mimořádnou péči vyžaduje i skladování a transport tekutých a polotekutých složek, které vznikají při zpracování plodů. Jsou to například ovocné dřeně a šťávy, pasírovaná zelenina (rajčata), mixované ovoce a marmelády a džemy. V procesu logistiky je nutné zajistit vhodnou teplotu a pochopitelně umístit zpracované potraviny do patřičných nádob. Nemůže zkrátka pouze nalít rozmixované hrušky do plechového sudu, a tím to hasne, potřebujete špičkové profesionální řešení, a tím mohou být IBC kontejnery 1000 l.
IBC kontejner je zhotoven výhradně pro tyto účely náročných a zdlouhavých logistických operací s potravinami, zejména v tekutém stavu. Umožňuje za vhodných podmínek i dálkovou přepravu na dlouhé vzdálenosti na moři i po souši a uskladnění produktů ve větším množství ve skladovacích prostorách. Kontejnery jsou vyrobeny z plastu, který je certifikován pro styk s potravinami, a uvnitř kontejnerů je umístěna speciální plastová vložka pro naplnění tekutým obsahem.
Kontejnery jsou zhotovené tak, aby byly dostatečně pevné a robustní, s extrémní nosností až pěti tun, a aby je bylo možno vyskládat na sebe do pěti vrstev nad sebou. Vyžadují-li to přepravní podmínky, kontejnery lze jednoduchým postupem složit do ploché desky a ušetřit tím mnoho skladovacího prostoru.