Prožijte dovolenou ve vlastním domě

Prožijte dovolenou ve vlastním domě


Lidé žijící v panelových sídlištích, kteří mají k dispozici rekreační nemovitost, tu velmi často tráví volné víkendy a někdy i dovolenou. S tímto fenoménem se můžete setkat již v textech některých skladeb folkových zpěváků z doby socialismu, například Wabi Daněk byl jedním z těch, co kritizovali týdenní pracovní cyklus od pondělí do pátku, kdy lidem zbývaly pouhé dva dny na vlastní soukromí a klid.

dívka s medvídkem

Soukromí a klid je právě to, co mnohdy na městském sídlišti schází. A chcete-li být ještě více v obraze, vyslechněte si skladbu od Richarda Müllera „Po schodoch“ z roku 1986, jak věrohodně popisuje úskalí života v paneláku. Volné víkendy a dovolená jsou pak pro obyvatele panelových sídlišť jediným zdrojem, kdy lze nabrat dostatek sil a zregenerovat organismus, aby byli schopni čelit dalším životním strastem, a kdo nemá vlastní chalupu, musí to řešit jinak. Jak?

holčička na louce

Odstěhovat se z města natrvalo – máte-li možnost pořídit vlastní bydlení mimo městské sídliště a nechat si postavit bungalov na klíč 4 + kk, zamávejte městu na rozloučenou a už se tam nevracejte. Výhody městského bydlení pozbývají platnosti, jestliže tu převládá chaos, stres, hluk a smog a k tomu špatné mezilidské vztahy, a to bohužel na mnoha místech skutečně je.

Dovolená ve vlastním domě – komu se podaří zvolit si vhodný pozemek pro výstavbu rodinného domu, v místech, kde jsou „dobré energie“, kde energie z okolního prostředí – z přírody proudí, a kde vás to také energií nabíjí, může se přistihnout, že se mu vlastně ani nikam na dovolenou nechce. Na občasný výlet po hradech a zámcích nebo vyrazit na vodu splout si Vltavu, to ano, ale trmácet se s cestovkou někam do neznáma a stresovat se v přeplněném hotelu z podobného prostředí, jaké bývá v paneláku? Řeknete si: „Nemám tohle zapotřebí“, položíte svá bosá chodidla na taburet na zahradní terase s výhledem na Berounku nebo na Lipenskou přehradu a spokojeně usrknete ze svého hrnku zdravou Ájurvédskou kávu.