Domácí pečivo – proč ho péct?
Pečivo je potravina, která nesmí chybět v žádné domácnosti. Kousek chleba nebo housky se totiž hodí ke všem pokrmům, které přes den běžně zkonzumujeme. Je také nedílnou součástí snídaně, která je díky němu sytější, více chutná a obohacená.
V poslední době se však pečivo nedá srovnat s tím, které se kdysi konzumovalo i několik dní po upečení ještě čerstvé a křupavé. A nejen z toho důvodu si ho zkuste upéct doma sami, a to tak, že už po jiném toužit nebudete.
S pekárnou nebo bez?
Vychytaný přístroj, jakým je domácí pekárna je sice pořád v některých domácnostech v oblibě, ale jako každý má i tento své mouchy. V některých případech chleba z domácí pekárny není dostatečně křupavý a chutný jako z trouby nebo domácí pece. Taktéž se těsto někdy jeví jako jedna velká hmota a není tak nadýchané, jak má být.
Domácí chleba nebo housky se proto doporučují péct s veškerou snahou a prací, která pečení obnáší – tedy ručně vyráběné.
Co na dokonalé těsto budete potřebovat?
1. Hladkou mouku(nejlépe vysoké kvality, v případě jiné chuti i jiný druh mouky)
2. Sůl
3. Kmín, semínka, mák(dle vaší chuti a výběru pečiva)
4. Droždí(nejlépe čerstvé!)
5. Vodu(ne však studenou, optimální je vlažná)
6. Olivový olej
7. Cukr
Základem nadýchaného těsta je dobře vykynutý kvásek. Pro jeho dokonalost je nutné smíchat droždí s cukrem a vlažnou vodou. Kvásek musí nějakou dobu odpočívat a nakynout. Sypké suroviny, jakými jsou mouka, sůl, semínka nebo koření smíchejte dohromady a po vykynutí kvásku je spojte s olivovým olejem dohromady. Pak už jen nechejte kynout a pečte na nejvyšší teplotě.
V čem je kouzlo výroby domácího pečiva?
Domácí čerstvé pečivo je v porovnání s kupovaným bezpochyby levnější a chutnější variantou toho, co od pečiva očekává každý z nás.Za použití vlastních surovin, které pečlivě smícháte a necháte dostatečně dlouho kynout se vám nemůže stát, že vaše snaha nebude mít na druhý den tu správnou konzistenci a křupavost. Pečivo, které seženete v obchodě je totiž určené k okamžité spotřebě, ale to domácí vydrží delší dobu a bude báječně chutnat ke snídani i druhý den.